Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 juni 2015

Bijl in Boom

IMG_5250

Hout-weg

D66 vraagt zich af waarom je een gezonde boom uit 1850 zou moeten kappen. Daar moeten wel hele goede redenen voor zijn, of niet?

 

Historische boom

Aan de Houtweg in Holten staat een boom uit 1850. Deze boom is één van de vele bomen die onderdeel werden van het plan De Haar in de jaren zeventig, en kreeg terecht de status beeldbepalend. Daardoor krijgt de boom extra bescherming en mag de boom niet zonder vergunning worden gekapt.

Overlast

Twee bewoners hebben last van deze boom, of eigenlijk van het wegdek dat door de wortels omhoog wordt gedrukt. Hierdoor zijn de woningen van de bewoners moeilijk bereikbaar en moet het wegdek vaak worden hersteld.

Oplossing

Het probleem werd bij de gemeente neergelegd. De gemeente kwam met een verassende oplossing: de gezonde boom moet, met pijn in het hart, worden gekapt. Alternatieven zijn er volgens de gemeente niet.

Communicatie

Met wie heeft de gemeente overleg gepleegd? Er staan in totaal 15 huizen rond de eik en er is met twee huishoudens overleg gepleegd. De mening van de andere 13 huishoudens doet er voor de gemeente blijkbaar niet toe. Eerst nadat deze 13 bewoners een bezwaarschrift hebben ingediend en de bezwaarcommissie vervolgens adviseert door te gaan met de kap, nodigt de wethouder de 13 bewoners uit voor een gesprek. Dit bij wijze van mosterd na de maaltijd want de kaarten zijn geschud en het besluit staat vast.

Alternatieven

Zijn er werkelijk geen alternatieven? De buurt en D66 denken dat er wel degelijk alternatieven zijn. Zo kan een naastgelegen voetpad worden omgebouwd tot een oprit voor de twee bewoners. Een andere optie is het verleggen van de weg om de boom waardoor zowel de boom als het verkeer de ruimte krijgt. De 13 bewoners staan open voor dergelijke oplossingen en willen hier aan meewerken. Het zou natuurlijk kunnen dat de gemeente geen geld wil uitgeven om deze boom te behouden. Het kappen van de boom gevolgd door het herplanten van een jonge boom is namelijk veel goedkoper.

Kom kijken

D66 roept u op om zelf polshoogte te komen nemen, de boom staat voor Houtweg 13. Vindt u ook dat er oplossingen zijn die de gemeente laat liggen? Maak een foto en deel deze op Facebook en of Twitter #houtwegboom @d66rh

Steun de boon én de bewoners van de Houtweg en geef je mening op Facebook. Wij zullen met jouw steunbetuiging er alles aan doen om de boom te behouden.

 

Facebook

Website

Twitter