Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 22 februari 2015

Geef jonge, innovatieve bedrijven eigen rechtsvorm

kees verhoevenD66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven wil dat er een aparte rechtsvorm komt voor jonge, innovatieve bedrijven. De start-up-bv die Verhoeven voor ogen heeft, moet onder andere voor twee jaar standaard aanspraak kunnen maken op de zogenaamde speur- en ontwikkelingverklaring. Loonkosten, investeringskosten en eventuele winstbelasting vallen hierdoor lager uit.

Verhoeven lanceert zijn plan vrijdag. Volgens het Kamerlid zijn jonge, innovatieve bedrijven van nu de multinationals van de toekomst. Omdat zij in het begin elke cent kunnen gebruiken, stelt hij voor de eerste twee levensjaren een aparte rechtsvorm voor.

Geen werkgeverspremie

Naast de speur- en ontwikkelingsverklaring zou de start-up-bv geen werkgeverspremie hoeven af te dragen over de eerste werknemer. Een jaarverslag kan achterwege blijven, waardoor accountantskosten worden uitgespaard, aldus Verhoeven. De ondernemer hoeft bovendien geen inkomstenbelasting te betalen over zijn eigen inkomen conform de gebruikelijkloonregeling (minimaal €44.000).

Verder wil Verhoeven dat werkgevers met de tijdelijke rechtsvorm worden uitgezonderd van het maximum aantal tijdelijke arbeidscontracten. Ook moet investeren in een start-up-bv fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt.

Knelpunten

Ondernemingen die zijn aangesloten bij organisaties die startende innovatieve bedrijven selecteren en vervolgens ondersteunen en helpen bij het realiseren van groei (zoals de start-up accelerators), komen in aanmerking voor de afwijkende rechtsvorm. Ook start-ups die worden gefinancierd door erkende ‘business angels’ kunnen gebruik maken van de start-up-bv.

Verhoeven stelt dat zijn voorstel tegemoetkomt aan de knelpunten die hij bij starters heeft geïnventariseerd. Het is nog onduidelijk of er in de Tweede Kamer veel steun bestaat voor de plannen van D66.